Chrome netbookok még az idén ősszel?

Milkovits Gábor, 2009. október 2. 13:17

Kínai hírforrások szerint az ottani processzorfejlesztéseknek köszönhetően hamarosan, akár még az ősszel piacra kerülhetnek az első Google Chrome operációs rendszerű netbook számítógépek.

A Shanzai internetes híroldal úgy értesült, hogy a kínaiak saját tervezésű Loongson processzorukat használnák a szóban forgó mini-laptopokban, amelyet amúgy eredetileg Linux szoftverhez fejlesztettek ki. Az ARM csipekhez hasonlóan MIPS-alapú Loongson 2F CPU-architektúra a fejlesztők szerint alkalmas lesz a Google Chrome megfelelő futtatására és a netbook-ok mellett az ultra-kompakt laptopoknál és asztali PC-knél is versenyképes alternatívát jelenthet az Intel Atom és más hasonló processzorokkal szemben. A lapkával szerelt jelenlegi termékeken, mint például kormány által jelentősen támogatott Lemote nevű gyártó Yeelong noteszgépén vagy a Fullong Mini-n olyan előre telepített Linux program fut, ami kritikák szerint nem üti meg az elfogadható szintet, így ezekhez képest a Chrome OS mindenképpen jelentős javulást, illetve kiugrási lehetőséget jelentene.

A Google a maga részéről egyelőre nem kommentálta a fenti hírt, így a cég hivatalos álláspontja továbbra is az, hogy az első Chrome operációs rendszerű számítógépek a legkorábban is csak valamikor jövőre várhatók. Tekintettel arra, hogy a szoftver még korántsem nevezhető véglegesnek, mindez logikusnak is tűnik, ugyanakkor meglehet, hogy a cég mégiscsak valami meglepetésre készül, amiről a kínaiak kiszivárogtattak valamit.