15 éves a böngésző

Kiss Ádám Zoltán, 2009. október 12. 07:44

Az első, végfelhasználók számára is elérhető böngészőprogram éppen október 13-án ünnepli 15. születésnapját, ezt a szoftvert történetesen Netscape Navigatornak hívták.

Az első ilyen jellegű alkalmazásokon 1991 és 1994 között dolgozott egy fejlesztőcsoport, köztük az internet alapítója, Tim Berners-Lee is, ám ez egy belső használatú Unix program volt. A Netscape Navigator elsősége abban állt, hogy most először már bárki használhatott ilyen szoftvert. 1994 október 13-án a később Netscape Communications Corp.-ra árnevezett, ám ekkor még Mosaic Communications Coprp.-nak hívott cég adta közre. Ez igazából egy béta változat volt, Netscape 0.9-es néven, de szabadon bárki számára elérhető volt, és szinte megegyezett a néhány hónappal később megjelenő 1.0-val. A szoftver azonnal népszerű lett, és még a Microsoft Spyglasstól licencelt szoftverre épülő alkalmazásával történő beszállása után (1995 augusztus 24., Internet Explorer 1.0) is tartotta egy ideig 90 százalékos piacrészesedését.

A böngészők nélkül ma már elképzelhetetlen lenne az internet, és lényegükhöz tartozik, hogy megjelenésükkel piacot is generáltak, és igen gyorsan átalakították az internetes adatforgalom jelentős részét. A mai formában ismert világháló tehát nélkülük aligha jött volna létre, ám a nagy elsőkből sokszor nagy vesztesek lesznek később. A Netscape Navigator elsősége és kezdeti sikertörténete ellenére elsorvadt, ma egyszerűen nem létezik, de hogy egy másik kerek dátumot vegyünk példának, 200-re már 1 százalék alattira olvadt egykori 90 százalékos piaci részesedése.