Energiatakarékosabb kommunikációs technológiákat ösztönöz az EU

MTI Sajtóadatbank, 2009. október 12. 09:32

Célul tűzte ki az Európai Bizottság, hogy az információs és kommunikációs technológiai ágazat 2015-re tegye a mainál 20 százalékkal hatékonyabbá energiafelhasználását.

Viviane Reding, a szektorért felelős biztos pénteken Brüsszelben arra kérte az ágazat szereplőit, hogy két éven belül vázolják fel a cél eléréshez vezető gyakorlati lépéseket.

A luxemburgi biztos emlékeztetett arra, hogy az ágazathoz tartozó készülékek és szolgáltatások az EU-ban elfogyasztott villamos energia 8 százalékát használják el, és 2 százalékkal járulnak hozzá a szén-dioxid-kibocsátáshoz.

Hozzátette azt is, hogy a korszerű kommunikációs technológiát "kellő körültekintéssel alkalmazva" viszont más energiaéhes ágazatok is csökkenthetik energiaigényüket: számításai szerint az épületüzemeltetés, a közlekedés és a logisztika 2020-ig szén-dioxid-kibocsátásának 15 százalékát is megtakaríthatja.

Az uniós tagállamokat az Európai Bizottság arra kérte, hogy a korszerű informatikai megoldások alkalmazásával fokozzák energiahatékonyságukat. Brüsszel szerint például ha a fogyasztók a tagországok döntése alapján úgynevezett intelligens (azaz számítógépes vezérlésű) fogyasztásmérő rendszert alkalmaznának, azzal akár 10 százalékkal is mérsékelhetnék energiafogyasztásukat.

Európa minden évben 22 millió tonna szén-dioxid-kibocsátást elkerülhetne azzal is, ha a kontinensen zajló üzleti célú utazások csupán egyötöde helyett videokonferenciákat szerveznének. Az interneten hozzáférhető közszolgáltatások és nyilvános alkalmazások igénybevételének általánosabbá válását megkönnyítő szélessávú hálózatok kiépítése pedig 2020-ig világviszonylatban 12 százalékos energia-megtakarítást eredményezhetne - fejtette ki Reding.