Óriás frissítőcsomag a Microsofttól

Milkovits Gábor, 2009. október 13. 07:06

A Microsoft szokásos havi frissítésével kedden minden eddiginél több, 13 biztonsági frissítést és összesen 34 javítófoltot tartalmazó frissítőcsomagot ad ki szoftvereihez.

Az eddigi rekorder az idén júniusi csomag volt, akkor 10 frissítés és bennük 31 javítás került kiadásra. Az október 13-ai foltok közül 8 kritikus sebezhetőséghez érkezik, ami biztonsági szempontból a legveszélyesebb hiba-besorolásnak számít a Microsoft skáláján. Az egyik ilyen javítás a következő generációs, Windows 7 operációs rendszer alatt futó Internet Explorer 8 böngészőhöz érkezik. A mostani mega-frissítőcsomag időzítése egyébként nyilván nem véletlen, hiszen a Windows 7 végleges verziója csupán bő egy hét múlva, október 22-én jelenik meg hivatalosan. Jerry Bryant, a Microsoft biztonsági szakértője a csomagot ismertető blogbejegyzésében azt is közölte, hogy két kritikus javítás olyan biztonsági réseket orvosol, amelyek már korábban ismertté váltak; ezek közül az Internet Information Server programon található FTP protokoll sebezhetőségét hírek szerint már ki is használták hackerek támadások végrehajtására.

A csomag a fent említetteken kívül gyakorlatilag az összes Microsoft szoftverhez tartalmaz javításokat, így a különféle Windows verziókhoz, az Office programcsomaghoz és a már említett Internet Explorerhez is. A szoftveróriás a szokásos módokon, vagyis az Automatikus Letöltésen és weboldalain keresztül egyaránt letölthetővé teszi az októberi frissítéseket.