Pert vesztett a GVH a szoftverlicencügyben

MTI Sajtóadatbank, 2009. október 15. 10:30

A Fővárosi Ítélőtábla helybenhagyta az első fokú bírósági döntést és jogerősen elutasította a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) keresetét az úgynevezett szoftverlicensz ügyben - közölte a GVH szerdán az MTI-vel.

A versenyhatóság amiatt indított pert, mert véleménye szerint a szoftverlicenszek beszerzésére kiírt pályázat tárgymeghatározásával a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság (KSZF) korlátozta a szoftverpiaci versenyt.

A KSZF 2008 januárjában írt ki nyílt közbeszerzési eljárást a közigazgatási és oktatási intézmények által korábban beszerzett szoftverlicenszek bővítése, kiegészítése, valamint új szoftverlicenszek beszerzése céljából. Az ajánlati felhívás tárgymeghatározása szerint az eljárásban csak a "Microsoft", vagy "azzal egyenértékű" szoftverek forgalmazói vehetnek részt.

Ezt a meghatározást kifogásolta a GVH, amely szerint korlátozza a versenyt a beszerzés tárgyának meghatározása, mivel a Microsoft egyébként is vezető szerepet tölt be a szoftverpiacon, amit álláspontjuk szerint hiba lenne erősíteni. Ezért a versenyhivatal a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz (KDB) fordult az eljárás felfüggesztését kérve.

A GVH beadványára indult jogorvoslati eljárást 2008 februárjában megszüntette a KDB, mert véleménye szerint a KSZF csak a közbeszerzési eljárás tárgyának egyértelmű megjelölése miatt nevezte meg cégszerűen a terméket, így jogsértés nem történt.

A GVH 2008. március 10-én a Fővárosi Bíróságnál (FB) a határozat felülvizsgálatát, és azt kérte, hogy kötelezzék új eljárásra a döntőbizottságot. Az FB elutasította a versenyhivatali keresetet, amely ellen a GVH fellebbezett. Ezt azonban a Fővárosi Ítélőtábla október 14-i döntésében elutasította, és helybenhagyta az FB döntését, az ítélet jogerős.