Van végső határa a számítógépek teljesítményének is

Genda Csongor Zoltán, 2009. október 15. 19:03

A bostoni egyetem két tudósa szerint a számítógépek teljesítményének van egy abszolút felső határa, amit semmilyen körülmények között nem lehet átlépni.

Lev Levitin és Tommaso Toffoli amerikai kutatók számításai azt igazolják, hogy rövidesen elérkezik az idő, amikor már egyszerűen a fizikai törvényszerűségekből fakadóan nem lehet majd erősebb rendszereket építeni, mivel a tudomány eléri a maximumot, amit ki lehet sajtolni a hardverekből és a szoftverekből. Ha az elmélet igaznak bizonyul, akkor megdől Moore negyven évvel ezelőtt megfogalmazott törvénye, miszerint másfél évente megduplázódik a számítási teljesítmény a tranzisztorok számának a növelése által. A kutatók még olyan 75-80 év fejlődést prognosztizálnak az áthidalhatatlan határértékig, ami számokban azt jelenti, hogy a mai szuperszámítógépek teljesítményértékét meg kell szorozni 10 a 16.-onnal.

Levitin és Toffoli párhuzamot vontak a fény sebessége és a számítógép teljesítménye között, és levonták a következtetést, hogy mint ahogy a fény sem tud gyorsabban haladni a fizika tankönyvekből ismert sebességnél, úgy a processzorok sem tudnak gyorsabban számolni az általuk megállapított értéknél.