560 millió euró veszteség a Nokiánál

Milkovits Gábor, 2009. október 16. 08:06

A piacvezető mobilóriás 559 millió euró veszteségről volt kénytelen beszámolni a harmadik negyedévben, szemben az egy évvel ezelőtti 1,09 milliárdos profittal.

A veszteség egyfelől a csökkenő eladásokból fakad: a társaság nettó forgalma 20 százalékkal, 9,8 milliárd euróra esett vissza a 2008 harmadik negyedévi 12,2 milliárdról. A rossz eredményhez emellett hozzájárult a Nokia Siemens Networks hálózati infrastruktúra vegyes vállalat gyengélkedése is, amelynek következtében a Nokia 908 millió euró értékcsökkenést kényszerült jóváírni a szeptember 30-án zárt három hónapos periódus során. Olli-Pekka Kallasvuo vezérigazgató közleményében pozitív fejleményként emelte ki a mobiltelefonok iránti kereslet élénkülését az időszakban, ugyanakkor hozzátette, hogy a vállalat ezt nem tudta megfelelően kihasználni az alkatrészellátásban mutatkozó fennakadások miatt.

Mivel a többi mobilcég sem szerepelt valami fényesen a negyedévben, a Nokia megőrizte 38 százalékos részesedését a készülékek piacán. A teljes évre vetítve a társaság 1,12 milliárd mobiltelefon eladására számít, ami csupán 7 százalékos visszaesést jelent 2008-hoz képest, szemben a nemrég prognosztizált 10 százalékkal.