A Mozilla az első helyet akarja a Windows 7 böngészőmenüjében

Genda Csongor Zoltán, 2009. október 16. 19:21

A Mozilla nem éri be azzal, hogy a Microsoft valahol középen helyezze el a Firefoxot az új Windows felugró böngészőablakában, az alapítvány az első helyet akarja.

A Windows 7 lesz az első olyan Microsoft operációs rendszer, amely a monopóliumellenes törvényeknek eleget téve felkínálja a felhasználóknak a szabad böngészőválasztás lehetőségét. A redmondiak elképzelése szerint a szörfölésre alkalmas szoftverek a fejlesztő cégek neve alapján betűrendi sorrendben jelennének meg egymás után, ami azt jelentené, hogy az Apple Safarija kerülne az első helyre, ezt követné a Google Chrome-ja, a harmadik helyet az Explorer kapná, s csupán ezután következne a Firefox. A dobogóról épphogy lecsúszott Mozilla azonban ezzel nem elégszik meg, ezért javaslatot tett a sorrend átalakítására, ők az első helyet szeretnék. Az alapítvány ezzel kapcsolatos eszmefuttatása azonban meglehetősen érdekes és ugyanakkor érthetetlen is, mert azt szeretnék, hogy a piaci részesedést vegyék figyelembe a sorrend kialakításakor. Ha ez alapján határoznák meg, hogy  melyik szoftver kerüljön az első helyre, akkor az Explorer nyerné a csatát, de a Mozilla kivételezne a Microsoft-termékkel, és az utolsó helyre üldözné azt. Vagy egy másik lehetséges alternatíva volna még a véletlenszerű elrendezés.

A fejlesztő cégek még november elejéig benyújthatják a Windows 7 böngészőmenüvel kapcsolatos javaslataikat az illetékes európai versenyhivatalhoz.