Az Intel után az AMD is jobban szerepelt a vártnál

Milkovits Gábor, 2009. október 18. 09:56

A harmadik negyedévben nemcsak az Intel, hanem a versenytárs AMD üzleti eredménye is felülmúlta az elemzők várakozásait, habár egyelőre mindkét csipgyártó veszteséget termelt.

Az AMD 128 millió dolláros vesztesége az egy évvel ezelőtti 134 milliónak is alatta maradt, papírokra vetítve pedig a mostani 22 cent alig több mint a fele az elemzők által prognosztizált 42 centes veszteségnek. A társaság összforgalma a három hónap során elérte az 1,4 milliárd dollárt, ami ugyan 22 százalékos visszaesés 2008 azonos időszakához viszonyítva, azonban az idei második negyedévhez képest 18 százalékos növekedést jelent. Az elemzők ráadásul itt is kevesebbet, csupán 1,3 milliárd dollárt jósoltak. Dirk Meyer, az AMD elnök-vezérigazgatója a javulást elsősorban a kínai noteszgép-piac felfutásának tudja be. Meyer hozzátette, hogy a közeljövőben nagyobb hangsúlyt fektetnek az olcsóbb, vékony, kisméretű noteszgépekre, amelyek szerinte versenyképesebb áron lesznek majd kaphatók, mint az Intel CPU-ival szerelt hasonló termékek.

Az AMD részesedése a CPU-piacon a második negyedévben 11,9 százalék volt. Ezt szeretnék tovább növelni a 45 nanométeres technológiára történő átállással az idén, míg 2010 második felében megjelenhetnek az integrált grafikus funkciót tartalmazó, 32 nm-es Fusion lapkák is.