A JVC is beszáll a YouTube kamera piacra

Kiss Ádám Zoltán, 2009. október 18. 17:33

A vállalat bejelentette első kisméretű flash memória alapú videokameráját, mely kissé extrém külsővel és teljes HD felbontással érkezik.

Az egyre dagadó videómegosztó forgalomból egyik vállalat sem szeretne kimaradni, illetve a mellékesen eladott képrögzítő eszközök piacára. Ennek következménye, hogy a korábban ebben a szegmensben egyáltalán nem mutatkozó gyártók is megjelennek a területen, ezúttal a JVC. A vállalat Picsio névre keresztelte első ilyen modelljét, ami az egyszerűség kedvéért csak YouTube kamerának nevezett eszközök szinte minden elemét magán viseli. A JVC készüléke divatosnak és fiatalosnak szánt nevet és külsőt kapott, akár zsebünkben elfér kis mérete és lapos felépítése miatt. A fantasztikus „fekete jég”, „kék acél” és „lila szenvedély” színek a marketingesek túl hosszú pórázra eresztéséről tanúskodnak, ám a készülék nagyon is mai belsővel rendelkezik.

A korábbi hasonló eszközökkel ellentétben a Picsio GC-FM1 már 8 megapixeles állóképek rögzítésére is képes, ráadásul interpolálás nélkül, ami valóban a digitális fényképezőgépek olcsóbb kompakt kategóriájába emeli a készüléket. A CMOS érzékelő képességeinek kihasználására a videók rögzítése teljes HDS, vagyis 1080p felbontásban történik, a modern MPEG-4 AVC/H.264 kodek szerint a tárolókapacitás beosztása végett. Optikai zoom sajnos nem került a gépbe, csak 4x-es digitális zoom, melynek használata természetesen minőségromlással jár, de ez a megoldás nem meglepő ebben a kategóriában. A 2 inches LCD segítségével komponálhatjuk meg másodpercenkénti 30 képkockás felvételeinket, a modell a szokásos SD/SDHC kártyákkal bővíthető, valamint pozitívum a kettős, hagyományos AV és a HD képességek teljes kihasználásához szükséges HDMI kimenet megléte, mindez 199 dolláros áron.