Minden kisdiák ingyen laptopot kapott Uruguayban

Milkovits Gábor, 2009. október 18. 18:07

Uruguay az első ország a világon, ahol az ENSZ által támogatott OLPC program keretében minden általános iskolás diák kapott egy a projekt keretében kimondottan erre a célra kifejlesztett, XO elnevezésű laptopot.

Az utolsó laptopot október 13-án adta át egy tanulónak személyesen az uruguayi elnök, Tabaré Vázquez. Az OLPC-re épülő helyi Plan Ceibal program keretében összesen 362 ezer diáknak és 18 ezer tanárnak osztották ki a készülékeket az elmúlt két év során. A „One Laptop Per Child (OLPC) projektet az internet egyik úttörője, Nicholas Negroponte álmodta meg hét évvel ezelőtt; eredetileg egy olyan készüléket szeretett volna eljuttatni a fejlődő országok szegény iskolás gyermekeinek, amely mindössze 100 dollárba kerül. A program elég döcögősen indult és az elkészült XO végül jóval drágább lett a tervezettnél. Az uruguayi kormány például a szervizköltségekkel, az internetes hálózat kiépítésével és a tanárok képzésével együtt nagyjából 260 dollárt fizetett ki gyermekenként, ez az összeg azonban csak elsőre tűnik soknak, ugyanis valójában kevesebb, mint a dél-amerikai ország éves közoktatási büdzséjének 5 százaléka. Ehhez képest a létrehozott érték nagyságrendileg több: a laptopok 70 százalékát olyan gyermekek kapták, akiknek nemhogy internet, de még számítógép sem volt az otthonában.

Az erős napfényben fekete-fehérre váltó, nagy felbontóképességű színes képernyővel, hajtókarral feltölthető akkumulátorral, vezeték nélküli hálózati képességgel és tartós műanyag borítással ellátott XO, amelynek Linuxos és Windows XP verziója is létezik, az eredetinél valamivel magasabb ára ellenére is igen jól megtervezett készülék. Olyannyira, hogy a koncepciót lemásoló Asus Eee külön termékcsoportot teremtett a netbook-ok képében, amelyek alacsony árukkal és extra-hordozható mivoltukkal manapság a legnépszerűbb hordozható PC-knek számítanak.