Kínában már kapható a Windows 7 kalózváltozata

MTI Sajtóadatbank, 2009. október 19. 09:10

A sanghaji piacokon egy héttel a hivatalos bemutató előtt már kapható a Microsoft Windows 7 operációs rendszer kalózváltozata.

Az október 22-én bemutatásra kerülő eredeti szoftver amerikai listaára 320 dollár (57.591 forint), a kínai hamisítványok mindössze 20 jüanba, azaz 527 forintba kerülnek. Az IDC piackutató vállalat szerint Kínában a tavaly eladott szoftverek mintegy 80 százaléka volt hamisítvány. Jóllehet a kalózkiadványok aránya fokozatosan csökken, a nemzetközi átlaghoz képest még mindig kétszer annyi a hamisítvány.

"Kínában manapság a kalózkodás egyik legfontosabb oka a szoftverek árában keresendő" - mondta Matthew Cheung, egy másik piackutató, a Gartner elemzője. "Ha egy kétezer jüanos (52.600 forintos) szoftvert a havi 400 jüanból (10.520 forintból) élő diáknak próbálnak eladni, valószínűleg a vásárlók többségénél nem járnak majd sikerrel" - magyarázta a szakember.

 Éppen ezért a Microsoft beleegyezett az árcsökkentésbe. Tavaly az Office 2007 otthoni és diákoknak szánt változatát 699 jüanról 199 jüanra csökkentette. A Windows 7 alapkiadását pedig 399 jüanért fogják piacra dobni - ez az ár még mindig hússzorosa a kalózkiadványoknak. A hamisítások elleni küzdelem az egyik legégetőbb kérdés Kína és a jelentősebb kereskedelmi partnerei számára.

 A Business Software Alliance (BSA) kereskedelmi szövetség statisztikája alapján a szoftveripar 6,6 milliárd dollár, azaz 1,186 billió forint bevételtől esett el a szoftverkalózkodás miatt. A szakértől többsége egyetért abban, hogy a kínai szoftverhamisítás felszámolása csak hosszú távon lehetséges. Sokan vélik úgy, hogy ez a folyamat a szoftverek árának jelentős csökkentésével, illetve a felhasználók felvilágosításával érhető el, valamint feltételezik, hogy a kínaiak életszínvonala továbbra is javulni fog.

 A kalózkodás elleni fellépés, és a kampányszerű rajtaütések hatására a hamis szoftverek aránya várhatóan 50 százalék alá csökken 2012-ig, azaz eléri a fejlett ázsiai területek - mint például Hongkong - arányát. Az oktatás szintén fontos visszaszorító erő lehet, ha a felhasználókkal sikerül megértetni, hogy a kalózkiadványok vírusokat és különböző rosszindulatú (spyware) programokat tartalmazhatnak.

 Kínában a Microsoft tavaly indított kampányt a hamisítványok ellen. A lopott szoftverek használóit akkor érte a meglepetés, mikor a Microsoft kínai nyelvű Windows XP operációsrendszerére a szoftvercég honlapjáról letölthető frissítésekkel a rendszert ellenőrző (Windows Genuine Advantage, WGA) alkalmazás is felkerült. Ez a kellemetlen program az illegális másolat esetén óránként megjelenő üzenettel majd feketére változó képernyővel figyelmeztette a felhasználót, hogy ideje lenne legális példányra cserélni. A redmondi szoftvercég törekvése azonban inkább haragot, mint együttérzést váltott ki a kínai "júzerekből", akik közül sokan inkább a helyi szoftverfejlesztők ingyenes programjai felé fordultak.

 Egyesek szerint kizárólag az ingyenes, internetes kapcsolatot igénylő és hirdetéseken alapuló operációsrendszerek vethetnék vissza a kalózkodást. Az ilyen programoknál egy harmadik fél finanszírozhatná a fejlesztési költségeket. És ez a tendencia már most is érezhető, mert a világháló terjedésével egyre több az ingyenes, szabadon letölthető alkalmazás.