Áttetsző Samsung és LG képernyők

Milkovits Gábor, 2009. október 29. 09:04

A japán FDP International kiállításon a Samsung és az LG olyan OLED képernyőpaneleket mutattak be, amelyek ott, ahol éppen nem jelenítenek meg képi elemeket, átlátszóak.

A technológiai áttörés úgy vált lehetővé, hogy a dél-koreai gyártóknak sikerült a képpontokat adó LED-ek pozitív és negatív elektródáit átlátszó anyagból előállítaniuk, és természetesen átlátszó rétegek között elhelyezniük. A Samsung bemutatott prototípusa egy kisebb, 2” OLED kijelző, amelyet elsősorban mobiltelefonokba szánnak. A 176 x 220 képpontos megjelenítő viszonylag nagy, 300 cd/m2-es fényerőt biztosít, ami ideális lehet a mobileszközöknél. A Sony Ericsson Xperia Pureness mobiljának ugyan már áttetsző a kijelzője, az azonban csupán egy egyszerűbb monokróm modell.

Az LG a Samsung-hoz képest egy látványosabb, 15 colos képátmérőjű áttetsző OLED panelt állított ki, amelyen (többek között) egy PC asztalának látványát demonstrálta, áttetsző háttérrel. A képernyőt főleg közterületeken való elhelyezésre, például információk vagy reklámok megjelenítésére szánja a cég. Mindkét prototípus a fény nagyjából 30 százalékát engedi át. A kereskedelmi forgalmazással kapcsolatban egyelőre egyik társaság sem nyilatkozott.