Forgalomban a Nokia N97 mini

Milkovits Gábor, 2009. október 29. 09:15

A Nokia eredeti ígéretének megfelelően a héten, azaz még októberben forgalomba hozza Európában az N97 mini-t, a csúcsmodell N97 kistestvérét.

A némileg módosított készülék elsősorban kisebb lett: az érintőképernyő 3,5” helyett csak 3,2” átmérőjű, a kicsúsztatható billentyűzet pedig ugyan továbbra is teljes QWERTY, mégis kompaktabb, mint az elődé, főként az irányító pad-et felváltó nyilak miatt. Ami az árat is lejjebb vitte (a kisebb kijelző mellett) az az, hogy a telefon az eredeti 32 helyett csupán 8 GB belső memóriával rendelkezik, ez azonban továbbra is bővíthető microSDHC kártyával. Megmaradt viszont az 5 megapixeles kamera, a GPS, a WiFi és gyakorlatilag az összes többi funkció, ugyanakkor a készülék ára 550 helyett 450 euró, illetve ennek megfelelő forint lett kártyafüggetlenül.

A Nokiára rá is fér egy kis frissítés az okostelefon-fronton, amely a mobilgyártók talán legfontosabb stratégia területe, mégis pont itt csökken rohamosan a finn gyártó részesedése versenytársaival szemben. A helyzeten talán éppen az olyan készülékek javíthatnak, mint az N97, amely a társaság első érintőképernyős modellje – persze legalább ilyen fontos lenne az új Symbian platform mielőbbi megjelenése, és persze nem ártana, ha valami hasonlót tudna nyújtani a felhasználók felé, mint a szintén nyílt forráskódú Google Android.