Letölthető a Vistához is a DirectX 11

Milkovits Gábor, 2009. október 30. 08:31

A Microsoft korábbi ígéretéhez híven a Vista-felhasználók számára is elérhetővé tette DirectX 11 grafikus játékplatformját, amely amúgy a Windows 7 egyik újítása ezen a fronton.

A DirectX 11 elérhetővé tétele egy átfogó platformfrissítés része, amely a Windows Vista és a Windows Server 2008 operációs rendszereket érinti. A Microsoft erre már korábban ígéretet is tett, szeptemberben pedig ki is adta a frissítés béta tesztváltozatát. A lépés tulajdonképpen logikus, hiszen ily módon az új API-kra fejlesztett játékprogramok nemcsak a Windows 7-en, hanem a Vistán is futnak majd. Mindez azért lehetséges, mert a Microsoft eleve a DirectX 10.1 továbbfejlesztett változataként alkotta meg a 11-es verziót. Ez a grafikus alkalmazás-platformmal kapcsolatos stratégia éppen a DirectX 10 tapasztalataiból született, amely hiába tartalmazott számos fontos újítást, azért nem nyerte el kellőképpen a játékfejlesztők kegyeit, mert csupán az akkor új Vistán működött. Márpedig a fejlesztők nyilvánvalóan a felhasználók lehető legszélesebb közönséghez kívánnak eljutni, ez azonban az XP-kompatibilitás nélkül nem volt lehetséges.

Bár a még mindig népes XP-tábor továbbra is kénytelen megmaradni DirectX 9-alapon, az mindenképpen értékelendő, hogy a Microsoft legalább a Vistásokat nem hagyja a pácban. Olyannyira nem, hogy az új 11-es platform visszafelé is kompatibilis a 10-essel, legfeljebb az újabb alapokon fejlesztett játékprogramok egyes grafikus megoldásai nem, vagy csak lebutítva jelennek majd meg a DirectX 10-et futtató PC-ken. A DirectX 11 a Vistához a Microsoft termékoldaláról és az automatikus frissítésen keresztül egyaránt hozzáférhető.