Bővül a digitális tv-hálózat lefedettsége

MTI Sajtóadatbank, 2009. november 2. 10:05

A digitális televízió-hálózat lakossági lefedettsége várhatóan tovább bővül az év végéig, december 1-jétől már eléri a 88 százalékot - tájékoztatta az Antenna Hungária (AH) az MTI-t.

A társaság közleményében hangsúlyozza: szeptember végén már a háztartások 1,7 százaléka rendelkezett a digitális tv-adást fogni képes eszközzel, amelyek többsége úgynevezett HD-ready vagy full-HD integrált televíziókészülék.

A vevőkészülékek átlagára több mint 50 százalékkal csökkent a MinDig TV szolgáltatás tavalyi indulása óta - fűzik hozzá.

Az AH előrejelzése szerint az árcsökkenésnek, illetve a lefedettség növekedésének hatására az év végéig a magyar háztartások mintegy 4 százaléka rendelkezhet digitális adás vételére képes készülékkel, amely összhangban van a többi európai országban tapasztalt mintáival.

A MinDig Tv szolgáltatás keretében jelenleg hét ingyenes - az m1, az m2, a TV2, az RTL Klub, a Duna, a Duna II. Autonómia, illetve az Euronews -, valamint két díjköteles csatorna - az ATV és a HírTV - érhető el.

Az AH 2008. december 1-jén indította el az előfizetési díj nélküli csatornákat tartalmazó digitális földi televíziós szolgáltatást, budapesti, kabhegyi és szentes adóállomásokkal, amelyek az ország mintegy 60 százalékát fedték le.

A társaság akkor azt közölte, hogy 2012-1013-ig mintegy 25 milliárd forintot fordít a hálózat fejlesztésére.