Több zenét vásárolnak az illegális letöltők

Milkovits Gábor, 2009. november 2. 09:27

Egy friss brit felmérés szerint többet költenek zenevásárlásra azok, akik egyébként bevallottan rendszeresen töltenek le zeneszámokat az internetes fájlcserélő oldalakról.

A Demos és az Ipsos Mori közvélemény-kutatók 1000 16 és 50 év közötti, internetkapcsolattal rendelkező brit polgárt kérdeztek zene-beszerzési szokásaikról. Mintegy tizedük vallotta be, hogy szokott olyan zenefájlokat letölteni az internetről, amelyek után nem fizetnek jogdíjat. Ez a csoport ugyanakkor fejenként átlag 77 fontot költ évente legális hanghordozók vásárlására, 33 fonttal többet, mint azok, akik saját állításuk szerint soha nem töltöttek még le fájlcserélő oldalakról. Mark Mulligan, a Forrester Research kutatója az Independent-ben idézett kommentárjában elmondta, hogy a magyarázat kézenfekvő: többnyire azok töltenek le nem jogtiszta zenefájlokat az internetről, akiket érdekel a zene. Ők pedig ha tehetik, fizetni is hajlandóak a legális CD-kért, mondjuk, mert gyűjtők, esetleg a jobb hangminőség miatt, vagy mert egy újdonság valamivel hamarabb ér a boltokba, mint a fájlcserélőkhöz.

A felmérést annak kapcsán végezték, hogy a brit parlament megszavazott egy olyan törvényt, amelynek értelmében jövő áprilistól a szerzői jog által védett fájlokat cserélők és letöltők internet-kapcsolatát figyelmeztetés után ki is kapcsolhatják. Sok korábbi kutatás ugyanakkor azt bizonyítja, hogy a fájlcserélő oldalakról ingyen töltögetők hajlandóak lennének fizetni a zenéért, amennyiben a zeneipar végre lemondana az extra-profitról és ésszerű áron kínálnák a zenéket az interneten.