Másfél milliárd forint régiónként az e-közigazgatás fejlesztésére

MTI Sajtóadatbank, 2009. november 3. 08:16

Régiónként másfél milliárd forint uniós támogatást biztosít az e-közigazgatási és szolgáltatási rendszerek továbbfejlesztésére a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) - közölte az ügynökség hétfőn az MTI-vel.

A forrást az önkormányzatok alkalmazásszolgáltató (ASP) központok létrehozására, illetve az ehhez való csatlakozásra használhatják fel, ezeknek a központoknak a segítségével valósulhat meg a hivatalokban az egyablakos ügyintézés - olvasható az NFÜ közleményében.

Mint írják, az önkormányzatok várhatóan 2011-ben csatlakozhatnak majd a rendszerhez és arányos mértékű, relatív igen alacsony szolgáltatási díjat kell majd fizetniük a rendszer használatáért.

A pályázati kiírás keretében a hét magyarországi régióban először egy-egy önkormányzatot választanak ki, ahol létrejöhet a központ. Itt telepítik azokat az alkalmazásokat, amelyek lehetővé teszik az e-közigazgatási szolgáltatásokat. Ezt követően mintegy 250 hatósági eljárást lehet majd egyablakos ügyintézéssel lebonyolítani - közölte az NFÜ.

Hangsúlyozták: az ASP-rendszer előnye, hogy az önkormányzatok biztonságos és költséghatékony módon juthatnak olyan magas minőségű szolgáltatásokhoz, amelyekre saját erőből nem lenne lehetőségük. Ezzel költségeket takaríthatnak meg, biztosíthatják az ügyfelek jobb kiszolgálását és eleget tehetnek jogszabályi kötelezettségeiknek is.

A közleményben emlékeztetnek arra, hogy az e-önkormányzati szolgáltatások széles körben történő bevezetése és továbbfejlesztése hazai és európai uniós jogszabályok által is előírt kötelezettség, s elengedhetetlen feltétele a közigazgatás hatékonyabbá tételének.