A forint is bekerült a PayPal devizái közé

Kiss Ádám Zoltán, 2009. november 4. 17:03

A korábban meglehetősen szűk valutakör számos új pénznemmel, köztük a magyar forinttal bővült, így a jövőben ebben a pénznemben tarthatjuk belső egyenlegünket is.

A PayPal gyorsaságát és egyszerűségét mindenki értékelni tudja, aki valaha utalt már át bankban külföldre pénzt, nem kell megküzdenie értelmetlen adatokkal, reggel 9 órás utalási határidővel, azután egy hétig várni, míg a pénz megérkezik, hétvégén és délután négy után persze kizárva, és mindez a harmadik évezredben. A siker egyik gátja volt azonban az eddig meglevő szűk pénznemkezelési lehetőség. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy például a fogadott tételeket az adott, támogatott valutában kaptuk meg, vagy automatikusan átváltották belső egyenlegünk megadott pénznemére, ami jellemzően a dollárt, az eurót, vagy a fontot jelentette. A forintot azonban véletlenül sem.

Ha tehát saját számlánkra utaltuk tovább a pénzt, az újabb átváltási veszteséggel járt, mivel értelemszerűen a forint alapú számlára nem lehet egyéb pénznemet utalni. Az egy lépésben kibővített pénzkezelési kör nem csak a felhasználók, de a PayPal, illetve nem is olyan áttételesen az eBay érdeke is. A világ legnagyobb online aukciós hálózata ugyanis egyre nagyobb mértékben függ az USA-n kívüli megrendelőktől, és így létkérdés a helyi pénzfajták támogatása, hogy a fizetés megkönnyítésével felpörgessék a forgalmat. Ez tehát a lényeg, ellenkező hírekkel szemben, nem az utalási jutalékok rendszere, hiszen az utalás magyar bankok irányába 25 ezer forint felett díjmentes, az alatt továbbra is 250 forint. Nem elhanyagolható szempont a sokszor 1000 dollárig biztosított pénzvisszafizetési garancia sem a vásárlásokkal kapcsolatos visszaélések esetén.