Legalább ezer évig működőképes DVD-k

Kiss Ádám Zoltán, 2009. november 8. 16:43

Felhasználók milliói archiválták képeiket, fájljaikat DVD-kre a problémamentes adattárolás reményében, majd alig néhány év múltán olvashatatlan lemezek, hibaüzenetek és csalódás fogadta őket. Ezen változtat a legalább ezer évig olvasható speciális DVD, melyet otthon nem is tudunk megírni, csak olvasni.

Aki valaha mentett DVD-re, tudja, hogy a legnagyobb gyártók lemezei is mennyire megbízhatatlanok, így aligha lehet ez az elvben szinte tökéletes megoldás az igazi archiválási célokra. Ezen változtat a Cranberry DiamonDisc rendszer, melyet a Brigham Young egyetem kutatócsapatával együtt fejlesztettek ki. A megoldás lényege, hogy speciális lemezek mellett különleges írókat is használnak, ez garantálja az abszolút minőséget. Mivel saját írót fejlesztettek ki, nem magától értetődő, hogy otthon írjuk meg a lemezeket. Éppen ezért saját rendszerrel álltak elő, a megírandó fájlokat feltöltjük a szerverükre, elkészítik a DVD-t, melyet azután postai úton juttatnak el hozzánk. Ez korongonként 30 dollár körüli összeget jelent, ám ez korántsem tekinthető soknak, ha figyelembe vesszük, hogy legalább 1000 évre megmaradnak adataink.

Bár a garancia ellenőrzésének kérdése meglehetősen bizarr a megrendelő halálával, aki nem szeretné internetre tölteni az olyannyira értékes információit, az végső soron éppen otthon is írhat ilyen DVD-t, ám jóval borsosabb áron. A cég saját írója szabvány bővítőhelyre illik, csupán egy gond van vele, szerény 4995 dolláros ára, ám ez is eltörpül, ha a dolgokat évezredes távlatokban nézzük, sőt vállalatok és archívumok számára teljesen vállalható befektetésnek tűnik.