Peren kívül kiegyeztek az eBay és a Skype alapítói

Kiss Ádám Zoltán, 2009. november 8. 17:05

A Skype alapítóinak és az online aukciós ház vitájának vetett véget a peren kívüli megállapodás, így az eBay eladhatja a vállalat javát az eredetileg kitárgyalt közel 2 milliárd dollárért.

A vita onnan eredeztethető, hogy az eBay még 2005-ben 3,1 milliárdot fizetett a szolgáltatóért, ám a Skype működését biztosító GlobalIndex technológia a VoIP telefonos társaság alapítóinak tulajdonában lévő Joltid bejegyzett terméke. Amikor az eBay 2005-ben 2,6 milliárd dollárért megvásárolta a Skype-ot, licencszerződést kötött az alapítókkal a GlobalIndex használatáról, amit a Joltid később fel kívánt mondani.

Amennyiben az illetékes amerikai bíróság a Joltid javára döntött volna, az eBay számára csupán két lehetőség maradt volna: vagy lecseréli a Skype P2P technológiáját, vagy pedig kénytelen lesz beszüntetni a szolgáltatást. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a Skype a vártnál nehezebben tud bevételekre szert tenni a VoIP telefonos rendszeren keresztül. Mivel a szolgáltatás az interneten ingyenes és csupán a külső hálózatokba történő hívásokért kell fizetni, bevételi forrásként marad a reklámfelület, illetve a licencdíjak, amiket más társaságok fizetnek azért, hogy integrálhassák a Skype-ot saját termékeikbe. Ha még ez sem lenne elég, az eBay az augusztusban felmerült jogi vita és a kis nyereség miatt szeptemberben meghirdette és napok alatt eladta a Skype kétharmadát. Az aukciós portál kétmilliárd dollár körüli árat szeretett volna kapni leánya 100%-áért, ezzel szemben annak kétharmadát sikerült eladnia 1,9 milliárdért, tehát az eBay megvált az általa birtokolt népszerű VoIP-szolgáltató 65%-ától, ám továbbra is megőrzött magának 35% tulajdonrészt. Az ügylet lezárását eredetileg a negyedik negyedévre tervezte az eBay és a vásárló befektetői csoport,  ezt veszélyeztette a jogi vita.

 A megállapodás értelmében a Skype alapító Niklas Zennstrom és Janus Friis lemond az alapszoftverhez kötődő jogairól, azok teljes egészében a Skype tulajdonába kerülnek, cserébe 14 százalékos tulajdonjogot kapnak a VoIP vállalatból. Az új felállással a vállalat értékesítése után a felvásárló befektető csoport 56 százalékos tulajdonjoggal rendelkezik majd, míg az eBay 30 százalékos részesedést tart meg, arról nem szól a közlemény, hogy a vételárat mindez befolyásolja-e, és ha igen, milyen mértékben.