Már online is gyónhatunk

Genda Csongor Zoltán, 2009. november 9. 16:10

Az Egyesült Államokban egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az úgynevezett web-imaházak, melyek üzemeltetői a 21. század technológiáját használják fel az elveszett lelkek felkutatására.

A letölthető prédikációktól kezdve a chat-szobákban megrendezett Biblia órákon keresztül az online gyónás lehetőségének a felkínálásáig minden megtalálható az amerikai e-templomok honlapjain. "Az internet a templom virtuális előcsarnoka, egy olyan hely, ahol megtalálhatjuk Isten bárányait, s visszaterelhetjük őket a hit mezejére"- nyilatkozta a San Fransisco Chronicle-nak adott interjújában Rob Wegner, a Granger Community Church lelkésze, aki már jó ideje hirdeti az igét a digitális közegben weboldalán keresztül. Szerinte a digitális érában alkalmazkodniuk kell a lelkészeknek az új körülményekhez, és ott kell keresniük a Szentírás szavára éhezőket, ahol azok tartózkodnak, ... a világhálón. Az Egyesült Államokban a legnépszerűbb internetes templom a LifeChurch, mely site heti 60.000 oldallehívással büszkélkedhet.
A keresztény közösségek vezetőinek a körében azonban nem aratott osztatlan sikert az új divatirányzat, számos kritikusa is akad a webtemplom projektnek, akik egyszerűen csupán vallásos mázzal átitatott gyorsétteremnek titulálták az ilyen virtuális imaházakat.