Hangos szövegolvasó készülék az Intel-től

Milkovits Gábor, 2009. november 11. 08:40

Az Intel egy olyan hordozható készüléket hoz forgalomba Amerikában, amely vakok, vagy olvasási nehézségekkel küzdők számára hangosan felolvassa a bevitt elektronikus szöveget.

Hasonló funkció a tengerentúlon oly népszerű elektronikus könyvolvasókban is van, az Intel Reader azonban egy komoly előnnyel bír ezekkel szemben. Az írott szöveget ugyanis nemcsak rátölteni lehet, hanem a beépített nagyfelbontású kamerájával lefényképezett könyv-vagy újságoldalakat is azonnal elektronikus szöveggé alakítja, majd hangosan felolvassa. Ilyenkor az éppen elhangzó szavak/szövegrészek kiemelésre kerülnek a képernyőn megjelenő szövegben, ami főként az amúgy rendesen látó, ám olvasási nehézségekkel küzdő diszlexiások számára lehet előnyös. A vakokat és gyengén látókat külön segíti, hogy a készülék a menüt is hangosan felolvassa. A felhasználók tetszés szerint választhatnak férfi-, vagy női hangot.

Az Atom processzoros Intel Reader-en tárolt szöveges és hangfájlok számítógépre is átmásolhatók, a készüléken pedig van lehetőség mp3 fájlok lejátszására is. Az egyelőre csak angolul tudó Intel Reader először az Egyesült Államokban lesz hamarosan kapható, 1499 dollárért.