Nyílt mobilplatformot fejleszt a Samsung

MTI Sajtóadatbank, 2009. november 11. 09:14

Saját fejlesztésű, nyílt forráskódú mobiltelefon-szoftvert fejleszt a Samsung. A világ második legnagyobb telefongyártójának számító dél-koreai vállalat és helyi riválisa, az LG régóta próbál betörni az olyan okostelefonok közé, mint a Blackberry vagy az iPhone. A decemberben megjelenő "bada", amelynek koreai jelentése óceán, azt sugallja, hogy az új platformra számtalan alkalmazás írható - olvasható a Samsung közleményében.

 Elemzők szerint a koreai cég kissé megkésve lép be az okostelefonok szoftverharcába, ezért nehézséget okozhat, hogy az új platformhoz fejlesztőket találjon. A telefonos alkalmazások pedig egyre fontosabbá válnak, a vásárlók egyre gyakrabban választanak annak alapján, hogy a készülék milyen szoftverekkel bővíthető.

 Az Apple online áruházához hasonlóan a Samsung is kínál okostelefonjaihoz szoftvereket. A letölthető programok tárháza azonban jóval elmarad az iPhone-ra tölthető több mint 85 ezer alkalmazástól. A Google Android mobilszoftveréhez szintén létrehozott egy online áruházat, azonban az innen letölthető szoftverek száma is jóval alacsonyabb az Apple-éinél. A Samsung szerint a badát használó első telefonok a jövő év közepétől kerülhetnek a boltokba és a badára írt alkalmazások is ettől kezdve lesznek elérhetők.