Hackerek és a nagyvállalatok együtt a katasztrófahelyzetek megoldásáért

Kiss Ádám Zoltán, 2009. november 16. 20:15

A legnagyobb iparági cégek, a Microsoft, a Google, és a NASA, valamint hackerek első alkalommal fogtak össze, hogy kifejezetten vészhelyzetekre szabott, kommunikációt elősegítő alkalmazásokat hozzanak létre.

A „Random Hacks of Kindness” fantázianévre hallgató kezdeményezés nyitó összejövetelét tartották meg a hét végén Kaliforniában. A Google, Microsoft, vagy éppen a Yahoo ellenfelek lehetnek egyes területeken, de ezúttal partnerként működnek együtt a NASA-val, és első alkalommal hackerek egy csoportjával, hogy megkönnyítsék a kommunikációt vészhelyzetekben. Az ilyen események alkalmával az információ áramlásának biztosítása létfontosságú, ám éppen ilyenkor blokkolnak le a legnagyobb rendszerek. A mobiltelefonos hálózatokat gyakorlatilag lehetetlen olyan igénybevételre méretezni, amikor majdnem minden előfizető egyszerre próbálja tárcsázni rokonait, szeretteit, ismerőseit. Az ehhez hasonló túlterheltségi és hardveres problémákra, például hálózat megszakadására keresnek megoldásokat a résztvevők. A cégek külön-külön már eddig is próbálkoztak ilyesmivel, és a NSA is több megoldást kidolgozott, de most összehangolnák az erőfeszítéseket, megosztanák a fejlesztések részleteit, a kódokat közkinccsé tennék, illetve a hackerektől várnak friss ötleteket. Felmerült például hardveres hálózati hiba esetén, mondjuk földcsuszamlás után a helyi hálózatok használata a nagyobb rendszerek kiváltására, például a rengeteg kisebb WiFi adó összehangolásával egy egyszerű vészhelyzeti szoftver alkalmazásával.

Számos megoldás már most is működik, például a tavalyi kaliforniai bozóttüzeknél használták a NSA GeoCam rendszerét, melynek segítségével a GPS-el rendelkező mobiltelefonokkal küldött képeket a koordináták alapján egyetlen rendszerbe illesztették, ahol azután a mentőegységek nyomon követhették a lángok terjedését, illetve a bekövetkezett és fenyegető károkat. De nem csak ilyen összetett alkalmazásokról van szó, szintén NSA fejlesztés az az egyszerű kis program, mely a mobilhálózatok túltelítődése esetén lehetetlenné váló, rendszert leterhelő beszélgetések helyett egy nagyon apró SMS alapú üzenetet küld a megadott számra, ahol a program másik fele aktiválódik, és MMS jellegű videóüzenetben értesíti az illetőt a észhelyzetekben legfontosabbról, vagyis „I’m OK!”