LED világítású Sony LCD fényképezőgépekbe

Kiss Ádám Zoltán, 2009. november 17. 08:47

A LED háttérvilágítású megoldások többek között tartósságuk és takarékosságuk miatt egyre hódítanak a nagyfelbontású televíziók körében, ezt a technológiát vezeti most be a Sony a digitális fényképezőgépek világába.

Sokan nem is sejtik, milyen nagy fogyasztó lehet egy új HD televízió, a hagyományos katódsugárcsöves készülékeknél jóval többet fogyaszthat egy új készülék, ezért kezd terjedni abban a szegmensben a LED megvilágítás. Ugyanez az előny, az alacsony fogyasztás egyértelmű előny a hordozható eszközöknél, például éppen a fényképezőgépeknél, melyek esetében mind a visszanézéshez, mind a felvételek rendezéséhez és sokszor a komponáláshoz is az LCD használjuk. A Sony új, nem éppen felhasználóbarát ACX396AKS néven bemutatott egysége a LED háttérvilágítású technológiát szabja át erre a világra.

Az apróságba meglehetősen sok újdonságot préseltek be, a VSEPC III 160 fokos betekintési szöget biztosít 100:1 kontrasztarány mellett, és nem csak oldalsó, de alsó-felső nézetben is. A Windows-On megoldás egy tükröződést gátló technológia, és már nem 12 százaléknyi, hanem csupán 4 százalékos fényvisszaverődést garantál, mivel a korábbi három fényvisszaverő rétegből kettőtől megszabadultak, és csak a legkülső felület tükröződik. A most bemutatott egység 3 inches átmérővel és 100 százalékos sRGB, 74 százalékos NTSC lefedettséget ígér 800:1 kontraszt aránnyal. Az inchenként 271 pixelt alkalmazó megjelenítő összesen 921 600 alpixellel rendelkezik, és újdonsága miatt vélhetően először a magasabb árkategóriába tartozó, tükörreflexes digitális fényképezőgépekben jelenik majd meg a jövő év folyamán.