Fejlesztések EU-támogatással a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban

MTI Sajtóadatbank, 2009. november 20. 09:42

Elektronikus és digitális szolgáltatásait fejleszti, valamint olvasásnépszerűsítő programokat indít a következő több mint másfél évben csaknem 96 millió forintos uniós támogatással a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (FSZEK).

Mint azt Sóron László főigazgató-helyettes a projekt szerdai nyitórendezvényén elmondta, a Tudásdepó-Expressz pályázaton elnyert támogatás felhasználásával egységes integrált katalógust fejlesztenek ki, amely lehetővé teszi, hogy akár mobilról vagy otthoni számítógépről kereshessen az olvasó, méghozzá a nap 24 órájában.

Középiskolásoknak, felsőoktatási intézményekben tanulóknak speciális könyvtárhasználati fogalakozásokat szerveznek, bemutatják például, hogy miként kereshetnek a Corvina-katalógusban vagy az MTI Sajtóadatbankjában. A szombaton nyitva tartó tagkönyvtárakban
családi napokat tartanak, olvasásnépszerűsítő kampányokat indítanak 2010-ben és 2011-ben a magyar kultúra napjához kapcsolódva Klikkelj az olvasásra  szlogennel, és nyári programsorozatot is szerveznek napközis táborokban a főváros támogatásával.

Speciális terv készül a veszélyeztetett - kallódó - fiatalok beilleszkedésének segítésére: a könyvtár megújuló, interaktívvá váló honlapján külön tematikus alportált fejlesztenek számukra, és a könyvtári informálódásukat segítő mentori szolgálatot is szerveznek.

A zeneoktatás és a zenei műveltség terjesztését, az interkulturális párbeszédet zenei alportál segíti majd - tette hozzá Sóron László.

Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára rámutatott, hogy a magyar könyvtár hatalmas lépést tett, szinte egy egész évszázadot ugrott át a XIX. századi
körülményekből a XXI. századiakba. Ez az egész kulturális intézményrendszerben egyedülálló - hangsúlyozta.

Megjegyezte: azt szokták mondani, hogy a tudás hatalom, a mostani információ-túltermelésben azonban akkor "hatalom" - esély - a tudás, ha az információ jól szegmentálva azokhoz érkezik, akik hasznosítani tudják.

Hozzátette: a különféle pályázatok közül a Tudásdepó-Expresszhez elkülönített mintegy 2 milliárd forintot jóformán az utolsó forintig elvitték a sikeres pályázók.

Ikvai-Szabó Imre, Budapest főpolgármester-helyettese azt fűzte hozzá, hogy ez fejlesztés a főváros - 90 százalékban szolgáltatás alapú - gazdaságának GDP-termelő képességét is növelni fogja.

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár informatikai és szolgáltatásfejlesztési programja, amelyhez a vissza nem térítendő támogatást az Új Magyarország Fejlesztési Terv Társadalmi Megújulás Operatív Programja keretében meghirdetett Tudásdepó-Expressz pályázaton nyerte el az intézmény, 2009. szeptember 1-jén indult el és egészen 2011. június 30-ig tart.