Nincs más út, mint a tudás alapú társadalom

forrás Prim Online, 2009. november 21. 12:56

Legalább európai uniós átlagszintre kell növelni Magyarország foglalkoztatási rátáját, ez a növekedés kulcskérdése – fogalmazott Oszkó Péter pénzügyminiszter a Piac és Profit által megrendezett nyolcadik E-Magyarország, e-kormányzat konferencián, Siófokon. A pénzügyminiszter szerint a digitális ügyintézés erősítése egyszerre növeli a versenyképességet és csökkenti a kiadásokat, ugyanakkor a hosszú távú út hazánk számára is csak a tudásalapú társadalom létrejötte lehet.

Számvetés és jövőkép kialakítása zajlott a kormányzat, az üzleti szektor, az önkormányzatok, szakmai szövetségek között azon a ma véget ért kétnapos konferencián, amelyet együttműködésre törekvés, egymás érdekeit figyelembe vevő gondolkodás és konstruktív párbeszéd jellemzett. Az esemény kiemelkedő látogatószámából kiderült, hogy az infokommunikációban érintett üzleti résztvevők már a válságból való kilábalásra készülnek. A kormányzati projektek közül az önkormányzatoknál 2011-ig bevezetendő, úgynevezett ASP (Alkalmazásszolgáltató Központ) rendszert kísérte a legerősebb figyelem. Az információs társadalom építéséről szóló dialógusban többen kiemelték, hogy a szektornak sok a dolga és nagy a felelőssége a digitális szakadék feltöltésében, de az üzleti résztvevők önerejükből ezt a feladatot nem tudják ellátni a kormányzat és a társadalmi szervezetek támogatása nélkül. A hírközlési és távközlési dialógusban az önkormányzatok azt hangsúlyozták, hogy igényeik ellenére nem minden településen van szélessávú internet elérési lehetőség, és így komplett társadalmi rétegek maradnak ki a netpolgárok sorából.  

Oszkó Péter pénzügyminiszter a költségvetés helyzetéről, a sarokszámokról, az ide vezető okokról, következményekről számolt be.  

„A résztvevők idén minden korábbi konferenciánál aktívabban nyilvánítottak véleményt és kapcsolódtak bele a programokba, ami azt mutatja, hogy eredményre törekvő, konstruktív párbeszédre egyre nagyobb igény van” – mutatott rá Demcsák Mária, a Piac és Profit főszerkesztője, a konferencia rendezője.

A konferencián kiderült, hogy a résztvevők szerint helyes döntés volt egy kézbe helyezni az infokommunikációs irányítást, és ezt a következő kormányzatnak is érdemes lesz megtartania. A konferencián a kormány témafelelőse, Baja Ferenc infokommunikációért felelős kormánybiztos, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkárának beszélgető partnerei volt például Drajkó László, a Microsoft ügyvezető igazgatója, Papp István, a Magyar Telekom vezérigazgató helyettese, Molnár Gyula polgármester, a TÖOSZ elnöke, Pettkó András országgyűlési képviselő, Stumpf István, a Századvég Alapítvány elnöke. Az eseményen előadást tartott Oszkó Péter pénzügyminiszter és Varga Zoltán önkormányzati miniszter is.

A tanácskozás érdekessége volt, hogy a parlamenti pártok infokommunikációs szakértői ismertették pártjuk információs társadalom programját.

Bővebb információk a www.e-magyarorszag.hu weboldalon találhatóak.