Teljes verzióban elérhető a Lightroom 3 Beta

Kiss Ádám Zoltán, 2009. november 21. 16:20

Az Adobe népszerű szoftverének újdonságait segít kihasználni a letölthetővé tett help állomány, így teljes értékű termékként használható lett a Lightroom 3 Beta.

A segítséget tartalmazó anyagok a Lightroom 3-ból is elérhetőek az F1 megnyomásával. A 15 főbb témakörre osztott magyarázat végigvezeti a felhasználót a szoftver kezelésében, így teljes értékű termékként használható a béta változat is.

A Photoshop Lightroom 3 Beta névre hallgató változat számos téren előrelépés a most futó 2-es verzióhoz képest. Fontos változás a támogatás kiterjesztése, vagyis jóval több digitális fényképezőgép natív RAW állományait képes kezelni a szoftver, ezen felül számos javítás és tényleges továbbfejlesztés kapott helyet a szoftverben. Teljesen új megoldás például az a programrész, amely diaporáma készítésére alkalmas, és mindezt videofájlba menthetjük el, ráadásul meglehetősen modern és nagy felbontású megoldással, hiszen végeredményként 1080p HD felbontású H.264 kodekkel tömörített MP4 állományokat kapunk. Új effekt a kép szélét két újfajta módon sötétítő megoldás vagy a celluloid szemcsézettségét visszaadó képzajhatás. Változott a vízjelezés kezelése is, így közvetlenül a képre helyezhetjük el a szerzői jogi adatok, és a szöveges és grafikus elemek mérete és elhelyezkedése is könnyen megváltoztatható. Finomítottak a nem túl sikeres képélesítő és zajszűrő algoritmuson, és a kor divatjának megfelelően az online publikációt segítő modul sem maradhatott ki a szoftverből. Az újdonságok megismertetésére az Adobe külön oldalt is összeállított, ahol csokorba gyűjtötték és számos belső linkkel látták el a legfontosabb változtatásokat.