Hét másodperc alatt áll fel a Google operációs rendszere

MTI Sajtóadatbank, 2009. november 23. 09:10

A bekapcsolástól számítva kevesebb mint hét másodperc alatt működőképes állapotba hozható a Google Chrome operációs rendszere.

Az internetes keresőmotorjáról ismertté vált cég – mint megírtuk - négy hónappal azután mutatta be az internetes környezetet igénylő rendszerét, hogy bejelentette: felveszi a versenyt a Microsofttal és az Apple-lel. Sundar Pichai, a fejlesztő csapat vezetője szerint a Chrome-ot a gyorsaság, az egyszerűség és a biztonság jellemzi. "A rendszernek a számítógép bekapcsolását követően a televíziók gyorsaságához hasonlóan hét másodpercen belül működőképesnek kell lennie" - hangsúlyozta.

 A fejlesztők részére csütörtöktől érhető el az alkalmazások írásához szükséges Chrome-forráskód. Az operációs rendszert kezdetben az alacsony memóriakapacitással rendelkező, kifejezetten internetes használatra készülő netbookokra telepítik. Az ilyen gépeket használók a felhő programozás (cloud computing) előnyeit kihasználva adataikat nem a saját számítógépükön, hanem az internetes szervereken, azaz a felhőben tárolják majd. A Google operációs rendszerrel rendelkező első netbookok a jövő év vége felé kerülhetnek az üzletekbe. A Chrome alkalmazhatóságát később kiterjesztik a laptopokra és az asztali számítógépekre is.

 A szoftver megjelenésében sokkal inkább hasonlít egy webes böngészőre, mint a Microsoft vagy az Apple hagyományosnak tekinthető operációs rendszereire. A Google tervei között pontosan az szerepel, hogy a felhasználókat az internetre és az ott található reklámok felé terelje. A rendszer hátránya, hogy csak nagysebességű internetkapcsolattal működik megfelelően. A Chrome a mobiltelefonokra fejlesztett Android rendszeréhez hasonlóan ingyenes lesz. Az üzletpolitika mögött az az elképzelés húzódik, hogy az internetes számítógép-használat közvetve a Google internetes keresőmotorjára épülő hirdetési üzletágat erősíti majd, amely 2008-ban 22 milliárd dollár bevételt hozott.

 A Chrome előnye, hogy a netbook elvesztése vagy meghibásodása esetén a felhasználó nem veszít adatot, hanem egy másik gép vásárlásával ott folytathatja a munkát, ahol az előzővel abbahagyta. Elemzők szerint az operációs rendszer gyors elterjedését viszont éppen az állandó internetkapcsolat hiánya hátráltatja majd. Világháló nélkül ugyanis a szoftver csak korlátozottan működik. Az ezzel elérhető alkalmazások ráadásul nem kompatibilisak a jelenlegi személyi számítógépeken elterjedt programokkal.