Kínai autós navigációs rendszer Android szoftverrel

Milkovits Gábor, 2009. november 24. 10:20

A kínai ArcherMind Technology szoftvercég kifejlesztette az első olyan autós navigációs készüléket, amelyen a Google Android operációs rendszere fut.

A szintén kínai hardvergyártókkal közösen létrehozott készüléket a Japánban, Yokohamában megrendezésre kerülő Embedded Technology 2009 kiállításon mutatták be, ahol az elnevezésből is adódóan elsősorban beágyazott alkalmazások szerepelnek. A Marvell ARM processzorával működő navigációs eszköz 7 colos, 800 x 480 képpont felbontású képernyővel, internetes böngészőprogrammal, mobiltelefonos 3G (W-CDMA) és Wi-Fi hálózati kapcsolattal, továbbá merevlemezzel és SD kártyabemenettel is rendelkezik. A készülékkel ezen kívül lehet zenét vagy hangoskönyvet lejátszani, RSS híreket fogadni, sőt sms-üzeneteket is lehet vele fogadni és küldeni.

Az Android előnye az ilyen készülékeken ugyanaz, mint a mobiltelefonok esetében: a nyílt forráskódú platform tág teret enged a külsős fejlesztésű alkalmazások számára. Érdekesség, hogy az ArcherMind 50 munkatárssal és a vele kooperáló cégekkel alig 4 hónap alatt fejlesztette ki a készüléket, amelynek forgalmazásáról egyelőre semmit sem lehet tudni, de valószínű, hogy elsősorban a kínai piacra szánják.