Az Infineon 4G csipeket gyárt a Nokia új generációs mobiljaihoz

Milkovits Gábor, 2009. november 26. 08:50

Az Infineon félvezetőgyártó bejelentette, hogy a jövőben ők fogják szállítani a negyedik generációs (4G) LTE mobilhálózati csipeket a Nokia mobiltelefonjaihoz.

A 3GPP iparági szervezet által támogatott Long Term Evolution (LTE) mobiltelefonos hálózati technológia elméletben maximálisan 100 Mbit/s letöltési és 50 Mbit/s feltöltési sebességre képes, ami messze felülmúlja a jelenlegi szuper-3G HSDPA mobilok 7,6 Mbit/s-át. A Strategy Analytics piackutató szerint a technológia 2001-re fog elterjedni és 2012-re 70 millió, 2013-ban pedig már 150 millió LTE-alapú 4G mobiltelefont fognak értékesíteni világszerte. A 4G mobilszolgáltatások iránti igény az okostelefonok és laptopok robbanásszerű terjedésével egyre erőteljesebb, ugyanakkor egyelőre nem sikerült egységes szabványt kialakítani. Szakértők szerint az LTE lesz a legsikeresebb technológia, de azért az amerikai Sprint Nextel és az Intel által favorizált Wimax is esélyes a 4G mobilpiac minimum ötödére.

A régóta pénzügyi nehézségekkel küzdő, német székhelyű csipgyártó számára egyértelműen jól jön az új szerződés, hiszen a Nokia piacvezető mobilgyártóként közel 40 százalékos részesedéssel rendelkezik világszerte. Az Infineon egyébként már egy ideje szállít hagyományosabb hálózati mikroprocesszorokat a finn mobilóriásnak. A cég a megszorító intézkedéseknek és a kereslet élénkülésének köszönhetően végre nyereséggel zárta a harmadik negyedévet és a jövőt illetően is optimista.