Új versenyügyi és távközlési biztosok az EB-ben

Milkovits Gábor, 2009. november 30. 08:03

José Manuel Barroso főbiztos a napokban 26 új biztost nevezett ki az Európai Bizottságba (EB), ennek keretében pedig a technológiai ügyekre nagy hatást gyakorló versenyügyi és távközlési biztosok személye is változott.

Neelie Kroes versenyügyi biztos a szintén új tárcát kapott Viviane Reding távközlési biztos helyét veszi át, csak éppen kibővült feladatkörrel, így új elnevezéssel ő lesz a digitális tennivalók biztosa („digital agenda commissioner”). Teendői közé tartozik majd a különféle tartalmak minél szélesebb körű online elérhetőségének a biztosítása, valamint a digitális gazdaság létrehozása az Európai Unióban. Helyét versenyügyi biztosként a spanyol Joaquín Almunia veszi át.

Kroes 5 évvel ezelőtt a Microsoft elleni trösztellenes vizsgálat lefolytatásával kezdte biztosi karrierjét, amelynek eredményeként 497 millió eurós bírságot szabtak ki a redmondi szoftvercégre. Emellett kötelezték a céget egyes szerverszoftver-kódjainak megosztására a versenytársakkal, valamint a Windows operációs rendszer Media Player nélküli változatának forgalmazására is. A Windows 7 szintén az EB és személy szerint Kroes nyomására tartalmaz az Internet Explorer mellett más választható böngészőket is. Az Intel sem járt sokkal jobban a biztossal: szerepe volt abban is, hogy az EB nemrég 1 milliárd euróra büntette a csipgyártót piaci erőfölénnyel való tisztességtelen visszaélés miatt. Mindeddig Kroes vezette az Oracle-Sun egyesülés körüli trösztellenes vizsgálatot is, ennek a végére azonban már valószínűleg Almunia teszi majd a pontot.

Viviane Reding távközlési biztosnak nagy szerepe volt az Európai Parlamentben most megszavazott távközlési reformcsomag megalkotásában. A törvény egyebek mellett megkönnyíti a szolgáltatók közötti számhordozhatóságot, kötelezi a szolgáltatókat a felhasználói adatok nem megfelelő kezelésének bejelentésére, illetve életre hívja a Berec nevű páneurópai távközlési testületet. A törvény tartalmazza az internet szabadságát deklaráló rendelkezést is, amelynek alapján az illegális fájlcsere gyanúsítottjainak is csak tisztességes és pártatlan bírósági eljárás után szabad kikapcsolni az internetes kapcsolatát. Emellett a szolgáltatók számára tilos az adatforgalom egyes elemeinek tartalom alapján a többihez képest több vagy kevesebb sávszélességet biztosítaniuk, ami az internet semlegességének alapelvét hivatott érvényesíteni.

Viviane Reding új feladatként az igazságügyi biztosi posztot veszi majd át, ha a többi 25 új jelölttel együtt januárban hivatalosan is beiktatja az Európai Parlament.