Decembertől minden megyében lesz ingyenes digitális műsorszórás

MTI Sajtóadatbank, 2009. december 1. 08:05

Decembertől a jelenlegi 60 százalékos országos lefedettségről 88 százalékra emelkedik az Antenna Hungária előfizetési díj nélküli digitális televíziós szolgáltatásának elérhetősége - mondta el Jean-Francois Fenech, a társaság vezérigazgatója sajtótájékoztatón hétfőn.

A vezérigazgató kiemelte: decemberben 10 új telephelyen indul meg a sugárzás, amely révén a szolgáltatás minden magyar megyébe eljut majd, míg 2010-2011-től várhatóan 92-94 százalékos lehet a digitális műsorszórás országos lefedettsége. Hozzátette: a cég a rendszer teljes kiépítésére összesen 25 milliárd forintot fordít.

Rámutatott: a GfK Hungária felmérése szerint október végéig már 86 ezer darab - a szolgáltatás vételéhez szükséges - DVB-T-képes eszközt értékesítettek, vagyis a magyar háztartások 2,3 százaléka rendelkezett ilyen eszközzel.

Jean-Francois Fenech aláhúzta: a földfelszíni platformot használó háztartásoknál a felmérés szerint 10,2 százalékos az Antenna Hungária MinDig TV szolgáltatását használók aránya.

A sajtótájékoztatón hangsúlyozta: jelenleg 7 csatorna érhető el ingyenesen az ország szinte bármely pontján a település méretétől függetlenül, amelyből 3 csatorna adását HD minőségben nézhetik a fogyasztók. Emellett két hírcsatornára elő is fizethetnek a szolgáltatás igénybevételéhez szükséges eszközökkel rendelkezők.

Kárpáti Rudolf, az Antenna Hungária igazgatója kiemelte: a rendszert elsősorban tetőantennás vételre tervezték, azonban az adótornyokhoz közel akár beltéri antennával is fogható az adás. A szolgáltatás vételéhez DVB-T MPEG-4 dekóderrel, vagy ilyen tunerrel felszerelt integrált televíziókészülékkel kell rendelkezni. Ezeket már az ország 520 üzletében lehet kapni.

Kárpáti Rudolf elmondta: egyik fő céljuk a szabadon fogható és a fizetős csatornakínálat bővítése.