15 millió dolláros büntetés spamért

Kiss Ádám Zoltán, 2009. december 1. 21:10

Nemzetközi levélszemétküldő hálózat vezetőit büntette egy amerikai bíróság 15 millió dollárra.

Az új-zélandi Lance Atkinson és amerikai társa, Jody Smith több milliárd kéretlen e-mailt küldött szét a világon tevékenységük során. Ajánlataik a közismert gyógyászati félrevezetés köréből kerültek ki, jellemzően vényre kapható gyógyszereket és súlycsökkenést ígérő szereket reklámoztak.

A HerbalKing néven futó csoport a hatóságok szerint megtévesztő módon reklámozott termékeket az interneten. A spamküldőkhöz, név szerint Smithhez kapcsolható három cég, melyek szintén bírósági eljárás alatt álnak, további 4 millió dollárnyi büntetéssel néznek szembe számukra kedvezőtlen döntés esetén.

Az ügy hétterében a szövetségi kereskedelmi bizottság (FTC) eljárása áll. Alkalmazottjaik felfigyeltek a számtalan kéretlen levélre, majd megkezdték az adatgyűjtést, a megfelelő mennyiségű bizonyíték megszerzése után pedig bíróság elé vitték az ügyet. A duó számos téren megtévesztette ügyfeleit, például a pénzmozgások esetén fontos biztonságos internetes kapcsolatról SSL (Secure Socket Layer) beszéltek tájékoztatóikban, jóllehet ezt nem tudták biztosítani. Az ügy érdekessége, hogy Atkinsonnak csak akkor kell megfizetnie a 15 millió dollár rá eső részét, ha az Egyesült Államok területére lép. Ő egyébként is régi játékos, hiszen családjában sem ismeretlen a hasonló visszaélés, testvérét, Shane Atkinsont korábban már 112 ezer dollárra büntette egy új-zélandi bíróság spam küldésért. A páros elítélése azért példaértékű a hatóságok számára, mert ugyan gyorsan mások léptek helyükbe, és ma is 90 százalék fölötti a spam része az e-mail forgalomból, de a HerbalKing igazi nagyhal volt, 2007-ben és 2008-ban is ők voltak az egyes számú közellenség a kéretlen levelek elleni küzdelemben.