Trójai okozza a Windows 7 halálát

MTI Sajtóadatbank, 2009. december 3. 09:52

A Microsoft szerint nem a novemberben kiadott biztonsági frissítés, hanem a Daonol nevű trójai kémprogram okozhatja a Windows 7 operációs rendszeren tapasztalt "feketeképernyő-halált".

A korábbi hírek szerint a Microsoft biztonsági frissítése okozta a rendszerbe lépés után jelentkező, teljesen feketére váltó képernyőt, amely a Prevx biztonsági szoftverekkel foglalkozó vállalat szerint a felhasználók millióit érintheti - olvasható a BBC hírportálján.

A Microsoft a honlapján kiadott közleményben arról számol be, hogy a hibát nem a heti rendszerességgel kiadott biztonsági frissítés, hanem kémprogramok, mint például a Daonol nevű trójai okozhatják.

A Prevx szoftvergyártó - amely szintén a Windows frissítésében kereste a hibát - korábbi közleményét visszavonva kijelentette, nehéz volt meghatározni, mi okozhatta a problémát.

A Prevx a korábbi kijelentéseivel okozott esetleges kellemetlenségekért már bocsánatot is kért a Microsofttól.

A Windows "fekete halála" a beszámolók szerint azonban nemcsak a Windows 7, hanem az XP és a Vista rendszereket futtató gépeket is érintheti.

"A felhasználók legrosszabb esetben a Windows újratelepítésével oldhatják meg a problémát" - írta blogjában David Kennerley, a Prevx munkatársa, hozzátéve, hogy a rosszindulatú szoftverek eltávolítására írt programjukkal nagy valószínűséggel ki lehet küszöbölni a hibát.

A fekete képernyő az eddigi tapasztalatok szerint legalább 10 különböző esetben jelenhet meg. A Microsoft azt tanácsolja, hogy akinél jelentkezik ez a hiba, forduljon a vevőszolgálatukhoz.

A "fekete halál" kifejezés a Windows 95 megjelenése óta - már a rendszer hivatalos bemutatóján is tapasztalt - "kék halálra" utal. A kék képernyő csak az operációs rendszer újraindításával orvosolható, miközben a felhasználó elveszt minden mentetlen munkát.