Sms-történetek: kiosztották a pályázat díjait

MTI Sajtóadatbank, 2009. december 3. 10:08

Tizenhat munkát díjaztak a Magyar Nyelv Éve 2009 programsorozat keretében meghirdetett Hadarva írok - sms történetek című pályázat szerdai budapesti eredményhirdetésén.

Lauter Éva, a pályázatot szervező Balassi Intézet főigazgatója az MTI-nek elmondta, hogy a 16 díjazott munka hamarosan egy kötetben is megjelenik Margócsy István zsűrielnök, irodalomtörténész szerkesztésében.

A pályázat ifjúsági és felnőtt kategóriájában olyan írást kellett beküldeni, amely ötven-hetven sms-t tartalmazott. A kiírás ötletadója Örkény István író volt, aki az 1960-as években kitalálta a hadarva írt "Bözse leveleket". Ez a hadarás ma az sms, ami sajátos viszony a nyelvhez, találékonyságot, játékosságot kíván - fogalmazott Lauter Éva.

Balázs Géza nyelvész, az ELTE BTK Mai Magyar Nyelvi Tanszékének vezetője, a zsűri tagja elmondta: 79 ifjúsági és 334 felnőtt jeligés pályázat érkezett a kiírásra. A bírálóbizottság a hatalmas mennyiséget feldolgozva úgy döntött, megosztott díjakat is kiad, mert a pályázat a nyelv érdekes szeletét mutatja meg.

Margócsy István tanszékvezető egyetemi tanár, a zsűri elnöke arról beszélt, hogy nem boldogultak könnyen az ifjúság nyelvével, kódfejtő szótáruk pedig nem volt.

"A mobiltelefon orális kategória, ugyanakkor írásban közvetít és jeleket hoz be az írásba" - fogalmazott.

Példaként említette a Szó-pár-baj jeligére érkezett egyik díjnyertes történetet, a Gabriella és Gergely címűt, amely az archaikus nyelvtől a holnapiig írja le a majdnem szerelem történetét
sms-ben: -...Tala
?

NAGYON SZERETLEK

Tala ma este
Lécci

-Sorry de inkább ne
Hagyj Békén
 A lehetséges későbbi szöveg
pedig:...Tl ma
Lccy
 - Sry,d nm Ne irj tbbt

Balázs Géza beszámolt az internetes Szószavazó pályázat eredményéről. November 30-ig összesen 170 ezer szó érkezett, az első tíz szó a következő lett: édesanya, édesem, szeretlek, szerelem, pillangó, alkony, cipőfűző, lenolaj, guriga, fricska. Ezek még karácsony előtt megjelennek óriásplakátokon.