Szinte minden munkához kell már információs technológiai ismeret

MTI Sajtóadatbank, 2009. december 3. 10:19

Öt év múlva Európában a munkahelyek 90 százaléka elképzelhetetlen lesz már információs technológiai, azon belül internetes ismeretek nélkül - állítja egy friss tanulmány, amelyet Brüsszelben hoztak nyilvánosságra.

A Microsoft számítástechnikai cég megrendelésére készült tanulmány megállapításai szerint az információs technológiai (IT) képzettség növelése hozzájárulhat a nemzetközi gazdasági válság negatív hatásainak leküzdéséhez is. Egyetértett ebben a tanulmánnyal Eva Uddén Sonegard, az uniós elnökséget adó Svédország munkaügyi minisztériumának államtitkára is, akit a cég közleménye idézett.

Jan Mühlfeit, a Microsoft európai igazgatója leszögezte: a kormányoknak is megfelelő befektetéseket kell eszközölniük az oktatásba és képzésbe annak biztosítása érdekében, hogy a dolgozók kellően alkalmazkodhassanak a korszerű munkakövetelményekhez.

A tanulmány - amely az IDC kutatóintézet 13 európai országban, köztük Magyarországon végzett felmérésein alapul - azt is megállapította, hogy ma még a kelet- és közép-európai országokban kisebb az IT-követelményeket támasztó munkahelyek aránya, mint Nyugat-Európában, de öt éven beül az arány kiegyenlítődik. Ez a szakértők szerint azt is jelzi, hogy keleten jelentősen emelkedik a szektort célzó befektetések mértéke.