Amerikában is lopják az internetes híreket

MTI Sajtóadatbank, 2009. december 3. 10:45

Az amerikai online újságokban megjelenő cikkeket átlagosan 4,4-szer másolják le illegálisan a különböző internetes portálok - derül ki a több mint 1500 lapkiadó megbízásából készült felmérésből.

Az amerikai lapkiadókat tömörítő Fair Syndication Consortium érdekképviseleti szervezet egy hónapot felölelő felmérésében 157 újság 101 ezer cikkét vizsgálták, és arra az eredményre jutottak, hogy több mint 75 ezer honlapon 112 ezer cikkmásolat változtatások nélkül, további 520 ezer írás pedig részben vagy kisebb változtatásokkal jelent meg. A nagypéldányszámú országos napilapok esetében tizenötszörös volt az illegális továbbközlés - olvasható a Financial Times online kiadásában.

A vonatkozó amerikai törvény (Digital Millennium Copyright Act, DMCA) értelmében a kiadók kötelezhetik a hirdetési cégeket, hogy az illegálisan továbbközölt cikkek mellől vegyék le reklámjaikat. Ezzel a lehetőséggel azonban csak kevesen élnek.

A kiadók inkább afelé hajlanak, hogy valamilyen módon visszaszerezzék az engedély nélkül átvett hírek közlőinél keletkező reklámbevételeket. A lapkiadók ugyanis nem szeretnének abba a hibába esni, mint a lemezkiadók, amelyek a fájlcserélők büntetésével elvesztették a vásárlók rokonszenvét.

Az érdekképviseleti szervezet meghagyná a hírlopásban érintett több tízezer honlapot azzal a feltétellel, hogy az engedély nélkül továbbközölt írásokból szerzett bevételek egy részét a hír eredeti forrásához juttatják el.

A felmérést készítő Attributor cég igazgatója, Jim Pitkow szerint azonban ez az elképzelés csak egy a lehetséges megoldások közül. Az engedély nélküli továbbközlőket a kifogásolt tartalmak eltávolítására és az írások eredeti forrásának megjelenítésére is kötelezhetik. Ezzel viszont nem csak a tartalom, hanem az ezzel párosuló hirdetési bevételek is csökkenni fognak.