Virtuális séta a kulturális világörökség helyszínein

MTI Sajtóadatbank, 2009. december 4. 09:15

A Google és az UNESCO összefogásának eredményeképp virtuális séta keretében hamarosan már az íróasztal mellől is bejárhatók lesznek a világörökségi helyszínek.

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) és az internetes vállalat a 890 világörökségi helyszín javarészét hozzáférhetővé akarja tenni a világhálón.

Jelenleg csak 19 helyszín invitálja a Google Maps, a Google Earth és a Street View alkalmazásokon keresztül virtuális sétára az érdeklődőket. Ezek között szerepel a versailles-i kastély, valamint Stonehenge is.

"A lehető legtöbb ember számára szeretnénk elérhetővé tenni az ilyen ismeretszerzést" - mondta csütörtökön Párizsban Jessica Powell, a Google szóvivője.

A fejlesztés költségeit az amerikai székhelyű internetes óriás vállalta magára, a cég ingyenes hozzáférést ígér a "látogatók" számára. A www.google.com/UNESCO oldal rövidesen meg is kezdi működését.

Az UNESCO 1972 óta száll síkra a páratlan természeti és kulturális színhelyek megvédéséért. A szervezet világörökségi listáján jelenleg 148 országból 890 helyszín kap helyet.