Szoftverkalózokkal harcol a Microsoft

MTI Sajtóadatbank, 2009. december 14. 09:55

Microsoft felveszi a harcot szoftverkalózokkal szemben, s több mint hetven országban, így Magyarországon is kezdeményezi és finanszírozza a fogyasztók védelmét és felvilágosítását annak érdekében, hogy a vevők ne hamisított termékért fizessenek, amivel később még kárt is okozhatnak maguknak.

A társaság közölte, hogy egyre több bejelentést kap olyan felhasználóktól, akik tudtukon kívül vásároltak vírusokkal vagy egyéb rosszindulatú számítógépes programokkal fertőzött kalózszoftvereket. Az ilyen bejelentések száma az elmúlt két évben megkétszereződött, s elérte a 150 ezret. A cég szerint mindez arra utal, hogy a felhasználókat egyre inkább aggasztják a kalózszoftverek által potenciálisan okozott károk.

 A Microsoft a vírusok okozta károk megelőzése és a személyes adatok védelme érdekében felvilágosító kampányba kezd, s ez kiterjed Magyarországra is. A becsapott felhasználóknak támogatást nyújt, s például általános iskolai oktatást is tart ebben témában.

 A szoftveriparban régóta tanulmányozzák a kalózszoftverek feketepiacát és annak végfelhasználókra gyakorolt hatását. Az amerikai piackutató és elemző cég, az IDC tanulmánya szerint a kalózszoftvereket kínáló weboldalak egynegyede próbál meg kártékony kódot telepíteni a szoftver letöltésekor, s ez az arány folyamatosan nő.

 Egy másik felmérés szerint a nem előírások szerint licencelt vagy kalózszoftvereket használó vállalatoknál 43 százalékkal gyakoribb a kényes információkat érintő adatvesztés vagy adatsérülés. A társaság tájékoztató programjai és jogérvényesítő intézkedései között szerepel például egy szellemi tulajdonvédelemről szóló felvilágosító program, illetve a kalózszoftverek kockázatait ismertető tanfolyam, valamint a gyerekek biztonságos internetezését támogató felvilágosítás.