Az NHH a kiegyensúlyozott távközlési szabályozás híve

MTI Sajtóadatbank, 2009. december 16. 09:21

A Nemzeti Hírközlési Hatóságot (NHH) az elmúlt években az vezérelte, hogy ne avatkozzon be mindenáron a piaci folyamatokba, ám ha mégis, akkor ezt kiegyensúlyozottan és következetesen tegye - mondta Pataki Dániel a szervezet elnöke kedden Budapesten.

Az NHH által az új uniós távközlési szabályozási reformról az elnök közölte, ez a távközlési szektor versenyén alapul, s főként a fogyasztói szempontokat érvényesíti.

Úgy vélte, az elmúlt években az NHH szakmailag megerősödött, s ma bármelyik uniós szervezettel felveszi a versenyt.

Pataki Dániel, aki az új szabályozás kialakításában az RSPG (Radio Spectrum Policy Group) volt elnökeként is részt vett, kifejtette: az új szabályok kialakításakor azt is figyelembe vették, hogy a miközben ösztönzik a piaci versenyt, a befektetések ne maradjanak el távközlési szektorból. Egy másik fontos szempont az volt, hogy az egységes uniós piac létrehozása mellett maradjanak meg a tagországokra jellemző nemzeti szabályozási és működési sajátosságok.

Az elnök az elmúlt négy évről elmondta, hogy ez idő alatt 40 százalékkal csökkentek a mobil végződtetési díjak, ami a felhasználók számára is előnyös. Igaz, tette hozzá, ennél nagyobb mértékű csökkenés  már nem tett volna jót a piacnak.

Az egységes fellépés alapján ehhez hasonlóan 50-60 százalékkal csökkentek hang és az SMS roaming díjak is az EU-ban.

Az Európai Parlament november végi jóváhagyásával vált teljessé az európai hírközlés-szabályozás. A keretszabályozás december végén jelenik meg, s a tagállamoknak a kihirdetést követően 18 hónapjuk lesz arra, hogy a nemzeti jogba átültessék.

A keretszabályozás egyik legfontosabb eleme a fogyasztóvédelem, ezen belül pedig az, hogy a telefonos számhordozhatóságnak 24 óra alatt meg kell valósulnia. Egy másik fontos elem a hűségnyilatkozat időtartama, ami ezután legfeljebb 24 hónap lehet.

Magyarország mindkét vonatkozásban előrébb tart, hiszen az itteni gyakorlat szerint a számhordozás elindítását követően 4 óra múlva már működik a szám az új szolgáltatónál. Több uniós országban ez a folyamat több napot, akár egy hetet is igénybe vesz.

A hűségnyilatkozat esetében is hasonló a helyzet, hiszen a magyar gyakorlat szerint ennek időtartama 12 hónap, azaz már most a fele a jövőbeli uniós előírásnak.

A keretszabályozás korlátozza a kéretlen elektronikus levelek (spam) küldését is azzal, hogy a felhasználók személyes adatai csak akkor kezelhetők, ha ehhez előzetesen hozzájárul.