NOD32 Macintoshra és Linuxra is

forrás Prim Online, 2009. december 16. 17:35

Megjelentek az ESET NOD32 Antivirus Macintosh és Linux munkaállomásokra kifejlesztett változatának béta-verziói. Az ESET szakértői szerint az eddig biztonságosnak hitt operációs rendszereket egyre nagyobb veszély fenyegeti.

A legtöbb felhasználó szerint az internetes kártevők nem veszélyeztetik a Macintosh és Linux operációs rendszereket. Valójában azonban az eddig biztonságosnak hitt platformok is sebezhetőek, terjedésükkel pedig egyre nő a kifejezetten ezekre az operációs rendszerekre írt kártevők száma is. Sok windowsos károkozó ráadásul, még ha nem is okoz károkat a maces, illetve a linuxos gépeken, ezekről a munkaállomásokról könnyedén továbbterjedhet a Windows alapú számítógépekre, így gyorsítva meg a vírusok terjedését.

A hazánkban is piacvezető ESET NOD32 Antivirus új, Macintosh és Linux munkaállomások védelmére kifejlesztett verziói az ESET korábban kifejlesztett linuxos keresőmotorját használják, mely már több teszten bizonyított. A windowsos termékekhez hasonlóan a szoftvereket alacsony erőforrásigény és mesterséges intelligencián alapuló fejlett heurisztika jellemzi.

A Macre és a Linuxra kifejlesztett verziók támogatják a 32 és 64 bites processzorokat, emellett többek között tartalmazzák a külső adathordozók ellenőrzésének lehetőségét.

„Célunk, hogy a Mac és Linux felhasználók is biztonságban tudhassák számítógépüket. Ma már sajnos minden platform fenyegetett, így a védekezés mindenki számára fontos kérdés” – emelte ki Csiszér Béla, az ESET magyarországi képviseletét ellátó Sicontact Kft. ügyvezetője.

A most bemutatott, ingyenesen letölthető béta-változatok után a végleges verziók várhatóan 2010 áprilisában lesznek elérhetőek.

A bétaprogramokkal kapcsolatos információk a következő weboldalon érhetők el.

Az ESET NOD32 Antivirus for Mac OS a Mac Leopard és a Snow Lepard rendszerein, míg az ESET NOD32 Antivirus for Linux Desktop RedHat, Ubuntu, Debian, Suse, Fedora és Mandriva platformokra érhető el. A programoknak jelenleg béta verziója érhető el, ezért használatuk nem ajánlott kritikus fontosságú rendszereken.