Elutasították a Microsoft fellebbezését, lehet módosítani a Wordöt

Milkovits Gábor, 2009. december 23. 07:28

Az illetékes amerikai bíróság elutasította a Microsoft fellebbezését abban az ügyben, amelynek következtében a cég az i4i szabadalmának megsértése miatt mostani formájukban nem forgalmazhatja tovább a Word szövegszerkesztő újabb változatait Amerikában.

A bírósági döntés kihirdetését követően nem sokkal a Microsoft ígéretet tett a Word kódjainak módosítására, ellenkező esetben ugyanis 2010. január 11-e után nem forgalmazhatná tovább a szoftvert a tengerentúlon. Még augusztus elején egy texasi bíróság 290 millió dolláros büntetést szabott ki a Microsoftra és elrendelte a Word szoftver amerikai értékesítésének leállítását, legkésőbb 60 napon belül. Mindezt azért, mert a mindössze 30 főt foglalkoztató kanadai i4i szoftvercég még 2007-ben beperelte a redmondi óriást, szerintük ugyanis általuk bejegyzett szabadalmat sértett meg a Word újabb változataiba is beépített XML megoldásokkal. A döntés megdöbbentette a számítógépes iparágat, tekintettel arra, hogy a Microsoft általában jobban fel van vértezve az ilyen jogi csatározásokra, így viszont akár az is megtörténhetett volna, hogy átmenetileg telepíthető Word szoftver nélkül maradnak. Szeptemberben aztán az illetékes amerikai fellebbviteli bíróság engedélyezte a Microsoftnak, hogy tovább árusítsa a Word szövegszerkesztőt az Egyesült Államokban addig is, amíg lezajlik az ellene hozott bírósági döntésre válaszul beadott fellebbezésének tárgyalása.

A Microsoft álláspontja szerint egyébként a szóban forgó szabadalmak miatt eltávolításra kerülő XML-funkciók hiánya nem sokban módosítja majd a felhasználói élményt, mivel a megoldást csak szűk körben használják.