Panasonic akku egy teljes ház áramellátására

Milkovits Gábor, 2009. december 25. 17:09

A Panasonic és a Sanyo a világon elsőként egy olyan nagy teljesítményű lítium ion akkumulátort fejlesztett ki, amellyel egy egész ház vagy lakás teljes energiaellátása fedezhető akár egy héten át.

A megoldást nyilvánvalóan a környezetbarát energiaforrások, így napkollektorok és üzemanyagcellák által termelt áram tárolására és leadására tervezték. Otsubo Fumio, a Panasonic-nak a fejlesztésért felelős illetékese a sajtónak ezen kívül egyelőre csak annyit mondott, hogy a termék várhatóan 2001-ben kerül majd forgalomba, egy olyan rendszerrel kiegészítve, amellyel a tulajdonos televíziója képernyőjéről nyomon követheti otthona áramfogyasztását. Otsubo emellett kijelentette, hogy cége fantáziát lát a megoldás elektromos gépkocsikban való felhasználásában is.

A maga nemében egyedülálló termékről a japán cégek egyelőre nem szolgáltak további részletekkel, így a forgalmazásról és a várható árról sem lehet még semmit tudni. A hivatalos bejelentésre január 8-án kerül majd sor, amikor az egyesített Panasonic és Sanyo ismerteti a jövőre vonatkozó akkumulátor-termékstratégiáját. Ez azért fontos, mert ez az a terület, ahol a felvásárló és a felvásárolt cégek szinte egyformán erősek, ami már csak trösztellenes szempontból is változtatásokat tesz szükségessé az egyesülés után.