Konténer-szerverrendszerek Tajvanon

Milkovits Gábor, 2009. december 27. 18:48

A tajvani Ipari Technológiai Kutatóintézet (ITRI) jövő év végén olyan számítógépes szerverrendszereket tervez bemutatni, amelyek szabványos áruszállító konténerekbe telepíthetők.

A koncepció lényege az, hogy teljes adattároló és –feldolgozó, illetve informatikai kiszolgáló rendszereket lehessen gyorsan bárhová telepíteni az országban. A tervek szerint egy-egy helyszínen több konténerből álló adatközpontokat lehet majd létrehozni: egy-egy elem ára nagyjából 5 millió amerikai dollárnak felel meg. A praktikusan szállítható és gyorsan telepíthető rendszereket először a tajvani kormány fogja kipróbálni, az állampolgárok egészségügyi adatainak elektronikus kezelésénél.

A hosszú távú terveknek megfelelően a konténeres szerverrendszereket helyi közületek, valamint kis- és közepes vállalkozások használják majd, a „cloud computing” elképzelés jegyében. Ennek értelmében az egyes térségekben működő különböző szereplők megosztanák egymással az ily módon teremtett adattároló és –kezelő kapacitást, jelentősen csökkentve egyedi informatikai költségeiket. Az ITRI a projekttől azt reméli, hogy jelentősen fellendíti majd Tajvan vidéki régióinak gazdaságát a jövőben.