Vízálló hallókészülék vezetéknélküli telefon- és zenelejátszó-kapcsolattal

MTI Sajtóadatbank, 2009. december 30. 09:33

A teljesen észrevétlenül, mélyen a hallójáratba helyezett hallókészülékek legújabb generációja a bluetooth-kapcsolattal rendelkező telefonok és zenelejátszók használatát is lehetővé teszi. A hallássérülteknek készült eszközök azonban ismét mérföldkőhöz értek, mert tesztelés előtt áll a rendszeres úszást is kiálló változat.

Az egész napos használatra alkalmas Lyric hallókészüléket a dobhártyától 4 milliméterre illesztik a hallójáratba, és az elemek lemerüléséig, azaz legfeljebb 120 napig nem is kell cserélni azokat. A vízálló hallókészülékeket 60 úszó közreműködésével tesztelik, akiknek - ha a kísérletek jó eredménnyel zárulnak - nem kell többé füldugóval és vízálló úszósapkával védeniük a legalább 1500 dolláros (283 ezer forint) segédeszközöket.

 Az öregedő Egyesült Államokban pedig egyre több embernek lenne szüksége hallókészülékre. Statisztikai adatok szerint a hatvan év feletti lakosság egyharmadának van valamilyen mértékű halláskárosodása. A rászorulók közül azonban sokan vonakodnak ezek használatától, vagy az eszközök esztétikai megjelenése, vagy amiatt, hogy a felmerülő költségeket csak kevés betegbiztosító fizeti.