HD hanghívások az Orange-tól

Kiss Ádám Zoltán, 2010. január 4. 16:27

A nagy felbontású megoldások az egyszerű beszédalapú telefonhívásokat is utolérték, az Orange Nagy-Britanniában kezdi meg a rendszer tesztelését, miután az első próbákat szinte titokban hajtották végre Moldáviában.

Kissé kísértetiesen kezdődik a HD hanghívások története, hiszen nem is Drakula várában, de még messzibb, nyugatról még eldugottabb helyen, a Romániától északkeletre elhelyezkedő Moldáviában végezték el az első próbákat. A nyilvánvalóan a konkurencia és a sajtó távoltartása miatt választott ország hegyei között sikerrel zárultak az első tesztek, így most megkezdik a bemutató előkészítését. A főpróbát Nagy-Britanniában tartják, ahol elsőként szeretnék bevezetni a rendszert. A tervek szerint 3G támogatással megvalósuló szolgáltatás lényege a nevében rejlik, vagyis az eddigieknél nagyobb felbontással kezelik a hangot. Ez a gyakorlatban azt jelenti a felhasználók számára, hogy sokkal tisztább a hang.

Az Orange szakemberei szerint a hatás olyan, mintha egy szobában tartózkodnánk a másik telefonálóval, és aki egyszer kipróbálja a HD hanghívást, az már soha nem lesz elégedett a mai rendszerrel. Kíváncsian váruk a tapasztalatokat, hiszen végre tényleg egy olyan fejlesztésről van szó, melyre már megérett az idő, valós igényt szolgál ki, és nem marketingesek rémálmait akarja ráerőltetni az előfizetőkre.