Lenovo ThinkPadek AMD processzorral

Milkovits Gábor, 2010. január 5. 07:49

A Lenovo a Las Vegas-i CES kiállítás hivatalos kezdete előtt bejelentette, hogy új, AMD processzorral ellátott és külsőre átszabott ThinkPad noteszgépekkel rukkol majd elő az elektronikai seregszemlén.

A ThinkPad Edge névre hallgató új széria nemcsak elsőként használ AMD CPU-kat, de egyúttal szintén először a matt fekete mellett más, fényes fekete és sötétvörös színekben is kapható lesz. Az AMD processzorok alkalmazása lehetővé teszi a kínai gyártónak, hogy az eddiginél olcsóbb ThinkPad laptopokkal jöjjön elő: a 13”, Turion X2 CPU-val ellátott Edge 549 dollártól lesz elérhető hamarosan az Egyesült Államokban. Első körben három, 13”, 14” és 15” képernyőméretben, Turion X2 vagy Athlon X2 processzorral kerülnek forgalomba a noteszgépek, választható 3G / 4G WWAN mobilhálózati modullal, a Lenovo integrált ThinkVantage technológiájával és előre telepített Skype klienssel. A külső újítások közül elsősorban az átalakított billentyűzet szúr szemet, amely egyszerűbb lett és az eddigieknél nagyobb billentyűket tartalmaz.

Az IBM PC-részlegét 2005-ben felvásároló kínai Lenovo 18 százalékkal növelte eladott számítógépeinek számát a tavalyi harmadik negyedévben, bevételei azonban így is 5 százalékkal csökkentek. Így aztán a cég számára létkérdés, hogy minél szélesebb közönséget tudjon meghódítani, ebben pedig fontos szerep juthat az olcsóbb és divatosabb megjelenésű ThinkPad-eknek. A noteszgépek több generációjára is meghatározó hatást gyakorló ThinkPad termékeket még 1992-ben vezette be az IBM, és azóta több mint 30 millió példányt adtak el a márkajelzést viselő hordozható PC-kből.