Új smartbook tablet koncepció a Freescale-től

Milkovits Gábor, 2010. január 5. 08:32

A Freescale Semiconductor csipgyártó egy olyan referencia formatervet mutatott be, amely a cég szándékai szerint alapja lehet a jövő kisméretű, hordozható tablet PC-inek.

A 7 colos érintőképernyővel ellátott készülékről egyelőre annyit lehet tudni, hogy a Freescale valamilyen ARM CPU-ja hajtja, és az ennek alapján gyártott termékek ára a társaság szerint 200 dollár alatt lesz. A csipgyártó szóvivője szerint az ilyen készülékeknek komoly piacuk lehet, mert egyrészt egyre népszerűbbek az érintőképernyős mobileszközök, másfelől pedig a mindennapi számítógép-használatban egyre inkább előtérbe kerülnek az olyan kevés teljesítményt és háttértárat igénylő, web-alapú megoldások, mint a Facebook, a Twitter és a YouTube. Utóbbihoz a szóvivő szerint külön hasznos lehet egy az okostelefonoknál nagyobb képernyővel ellátott hordozható készülék, amelyen élvezhetőbbek a webes videók. A tervek szerint a smartbook elnevezésre hallgató mini-táblagépek egész napos akkus használatot biztosítanak és természetesen WiFi és mobil 3G vezeték nélküli hálózati megoldással is el lesznek látva.

A Freescale szóvivője azt is elmondta a sajtónak, hogy a január 7-én induló Las Vegas-i CES kiállításon be is mutatják majd a nagyközönségnek a referencia prototípusokat, Linux és Google Android operációs rendszerrel egyaránt. Az első kereskedelmi forgalomba szánt készülékek a nyár folyamán jelenhetnek meg az üzletekben.